Topb
Den 18 juni släpper speed/thrash metal-bandet Maniak sin debut-MLP, ”Speed metal terrorist”. Redan idag publicerar vi Lars Ekenryds recension.
Maniak - "Speed metal terrorist (MLP)"
(De:Nihil Records/Dawnbreed Records) § § §
Publicerad
2023-06-06

 

Efter ett intro, ”Ani vomitus” – som skulle få ett kaotiskt soundtrack till en skräckfilm att framstå som ljuv musik – kickar kvartetten Maniak igång på allvar med titelspåret från debut-MLP:n ”Speed metal terrorist”. Speed metal, ja! Terrorist, nja! Är terrorist den självbild Falunsönerna odlar får jag nog lov att säga att den inte är med sanningen överensstämmande. En oldschool-thrash härrörande från mitten av 80-talet manar idag, år 2023, inte till skärpt terrorlagstiftning direkt. Däremot är hårdheten och brutaliteten i manglet synonymt med en smärre terrorhandling. Lika skoningslöst som målmedvetet tuggar de sig igenom sammanlagt fyra spår, förutom det stämningshöjande introt.
 

Den råa och oborstade ljudbilden med ett genomgående primitivt sound är till förväxling lik den för 80-talet tidstypiska tyska speed/thrashscenen med Kreators och Iron Angel första utkomna album som givna referenser. Detta till trots tycker jag mig höra ett eko från dåtidens black metal i harmonierna och i den textur som är nära besläktad med tidig svartmetall från framför allt Norge.
 

Mastringen har ingen mindre än Dan Swanö rattat och däri ligger förmodligen ett av svaren till det råbarkade sound som Maniak lyckats uppbringa. Efter bandets debut-demo ”Deathleicher” från i fjol har halva manskapet i bandet bytts ut. Idag är det originalmedlemmarna Abbe Hellström (sång) Linus Edmarker (trummor) som tillsammans med Kevin Karlsson (bas) och Oliver Cassepierre alias NidhØggr (gitarr) ligger bakom sommarens i särklass hårdaste speed/thrash metal-album.
 

Maniak är en oslipad ädelsten som behöver putsas på och som med mognad och erfarenhet lär låta höra mer av sig i framtiden. Med det förbehållet att de av ren självbevarelsedrift håller sig borta från all polish och pomada, för att inte tappa sin ruffiga och väl så tilltalande råhet av bara farten. Ambitionen att vara ”true” är i det här fallet osedvanligt klädsam.
 

 

MLP:n släpps den 18 juni i fysiskt vinyl-format och går att förhandsbeställa på De:Nihil Records.

 

 

https://maniakband.bandcamp.com/album/deathleicher-demo

 

 

 

 

 

 

 

Buy Me a Coffee at ko-fi.com