Topb
I väntan på en fullängdare släpper Vilt en serie singlar, idag release på ”Black death”. Lars Ekenryd recenserar och ger fyra av fem i betyg.
Vilt - "Black death (singel)"
(Egen Prod) § § § §
Publicerad
2023-06-07

 

Trots att Linköpingsgrabbarna så sent som i fjol släppte en hård singel med innovativt sväng och riff som kommer att överleva mänskligheten är de redan tillbaks med en ny uppercut. ”Black death” är lika hotfull och otäck som namnet antyder men med en betydligt mer genomgripande ilska och tyngd som fundament. De stämmor och allsångsrefränger som återfanns på fjolårets singel har nu skalats ner från ett absolut minimum till obefintligt. Det melodiösa dödsmanglet som satt Skandinavien på kartan sitter som en smäck - Vilt vet att förvalta detta arv och dessutom förädla det till något som även år 2023 känns relevant och i allra högsta grad intressant.
 

Att ta intryck och lärdom av hjältar inom ett gebit är bra, att ge uttryck för sin egen kreativitet med dessa hjältar som avsprångspunkt är bättre. När man hör spår och fragment av så skilda akter som The Haunted, Humanity’s Last Breath, Decapitated och Soilwork inom en och samma kontext, och det därtill sker friktionsfritt, vet man att detta är något exceptionellt. Tandemgitarrerna som Conrad Nilsson och Gustaf Nilsson trakterar tar fram precis det djup och den dynamik i ljudbilden som ger utrymme för Conrad att kliva fram och briljera i en soloexkursion av rang – även om solot, som tar plats 3.10 in i låten, har en något apart karaktär och framstår som en parallell historia ger det melodin en extra skjuts fram till låtens slutpunkt.
 

Sångaren Oscar Randevik står i pressreleasen som ensam sångare i bandet, vilket imponerar stort; inte minst med tanke på den spännvidd och förmåga till frasering och stilförskjutning inom det omfång från growl till guttural screamo han besitter. Vansinnet i sången gör tillsammans med starka rytmfigurer stor skillnad och gör dessutom att Vilt kommer att kunna hävda sig i en högre liga i en inte allt för avlägsen framtid. Vilt är i full färd med att sondera utbudet av bolag för att ge ut ett fullängdsalbum, inspelad på bland annat Fascination Street Studio i Örebro. En release jag definitivt ser fram emot. ”Black death”, tillsammans med eventuellt fler fristående singlar, kommer dock inte att ingå i fullängdssviten.


Vill man se Vilt live har både Dalhalla Brinner och Malmöfestivalen i år förärats med besök av Linköpingsbandet. Båda arrangemangen sker i augusti. Redan den 29 juli står emellertid Vilt på scen i Bomber Bar i Motala.  

 

 

https://viltband.bandcamp.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Buy Me a Coffee at ko-fi.com