Topb
This week's Sunday video is delivered by Grave Defiler from Kalmar/Gothenburg. "Infected" is the band's latest mangle composition. Interview with singer/bassist August included!

Punkig och rå oldschool death metal med groove och tydliga influenser från skräckfilm beskriver Grave Defiler på ett koncist sätt. Veckans Söndagsvideo, ”Infected”, är en i raden av musikvideos på temat skräck och andra obehagligheter som bandet producerat sedan starten 2009. Efter diverse medlemsbyten består bandet i skrivande stund av sångaren/basisten August och gitarristen Daniel/körsång. Medverkande som sessionmusiker i videon är Ella Sander på keyboard/percussion och Anton Elowson bakom trummorna. Förutom sångare och basist har August varit vänlig nog att dessutom svara på ett antal raffinerade frågor om bland annat videon, bandet och indiefilmbranschen.

 


Hur kommer ni fram till låtens text och musikvideons innehåll? Är det utifrån en death metal-låt med ett specifikt händelseförlopp i lyriken som ni sen bygger en musikvideo, eller finns det alltid med en tanke på att det som uttrycks i text också ska kunna ageras ut i en dramatiserad musikvideo, eller möjligtvis tvärtom?

– I det här fallet skrevs låten runt 2010, så att vi 13 år senare skulle göra en musikvideo på den var ingenting vi hade kunnat föreställa oss då.

Vi vill ha ett starkt narrativ i våra musikvideos, så vi utgår alltid från texten och försöker göra någonting som hänger ihop tematiskt. Just ”Infected” är en låt som jag skrev efter att ha läst ”Darky Dreaming Dexter” av Jeff Lindsay, alltså romanen som tv-serien ”Dexter” är baserad på. Ur detta kom en text om mörka tankar och impulser att göra andra illa. Någonting jag känner är väl representerat i musikvideons berättelse.
 

 

Er senaste musikvideo, ”Infected”, är väldigt snyggt gjord med till synes professionella skådespelare, inte minst huvudrollsinnehavaren Patrik Elmqvist som är den ”infekterade”. Är de medverkande i de olika scenerna vänner och bekanta eller har ni hyrt in någon för till exempel huvudrollen?

– Patrik Elmqvist är sjukt nog inte skådespelare, utan snarare en person med en naturlig fallenhet för skådespeleri. Han gestaltade sin roll otroligt övertygande och levererade i varenda scen.

Andreas Rylander som spelar karaktären Staglord är den enda professionella skådespelaren i videon, om man inte räknar Yohanna Idha vars röst hörs i post credit-scenen. Många av de medverkande är däremot människor med erfarenhet av skådespeleri, exempelvis via indiefilm eller lajv/levande rollspel. Det finns också en och annan som aldrig stått framför en kamera. Barberaren som syns i videon är exempelvis min barberare i verkliga livet, haha.

 

Det är ganska uppenbart att ni, Grave Defiler, har ett brinnande intresse även för film och då i synnerhet för skräckfilm. Det märks inte minst i er musikvideografi där låtar som ”Corpse Molester”, ”Bourbon Brain Surgery”, ”Famine” och ”F.O.A.D.A.” fått seriöst genomtänkta videos att luta sig mot. Vilket är störst, intresset för skräckfilm, intresset för brutal death metal eller är de, som till viss del framgår av insatsen i de båda konstformerna, jämbördiga intressen?

– För egen del har jag varit mer eller mindre besatt av skräck hela livet. Det spelar egentligen ingen roll för mig vilken uttrycksform det gäller. Jag gillar alla former av skräck, alltifrån skräckfilm till dödsmetall och Resident Evil på Xbox.

Däremot ska det sägas att dödsmetall och skräckfilm är intressen som gifter sig väl. Det finns en anledning till att nästan varenda tidig artist inom death metal-genren lät sig inspireras av just skräckfilm. De två passar ihop, hör ihop, så enkelt är det.
 

 

Ni har efter vad jag förstår starka anknytningar till indiefilmbranschen i Norden. Berätta gärna mer om denna kontakt och hur ni samarbetar tillsammans, med koppling till ert musicerande?

– Först och främst är Andreas Rylander, som regisserat och klippt ”Infected”, en nära vän till oss i bandet. Han har jobbat med varenda video vi har gjort från ”Corpse Molester” fram till nutid och har varit en otrolig tillgång för Grave Defiler. Via Andreas har vi också lärt känna andra personer inom branschen, exempelvis Urban Bergsten som spelar huvudrollen i ”F.O.A.D.A.”.

Jag tycker också att det är kul att samverka med andra skräckfilmskreatörer i Norden. Genrefilm är så litet här, så det finns god anledning att hålla ihop. De inledande klippen i ”F.O.A.D.A.” med zombier som gräver sig upp ur jorden har vi exempelvis lånat från ”Lad de døde hvile”, en suverän dansk rysarkomedi. Regissören Sohail A. Hassan lät oss helt sonika använda klippen från hans film.
 

 

I videon syns Grave Defiler som en hel lineup, trots att det endast är August (sång, bas) och Daniel (gitarr, körsång) som är fasta medlemmar. Finns det planer på att utöka ensamblen eller kommer resten av bandet att förbli sessionmusiker?

– Jag och Danne har känt varandra över halva livet. Vi har ett väldigt bra samarbete och tydligt definierade roller där vi kompletterar varandra. Vi delar dessutom såväl den kreativa visionen som målsättningen för vad vi vill uppnå med Grave Defiler. Just nu fungerar bandet bra som en duo som lånar in session- och livemusiker vid behov. Dock ska jag väl inte sticka under stol med att vi hade haft stor nytta av en teknisk trummis med möjlighet att prioritera bandet.

Att just Ella (keyboards) och Anton (trummor) medverkade i videon kändes helt naturligt. De spelar samma instrument i videon som de spelar på inspelningen av låten. Sedan har båda tidigare spelat med oss såväl live som på skiva.
 

 

Är singeln tänkt som digital eller fysisk upplaga och tänkt som teaser inför en kommande fullängdare?

– ”Infected” är endast en digital singel och musikvideo. Låten kommer dock att finnas på vår kommande fullängdare, som jag tyvärr inte kan berätta mycket om i dagsläget. Bandets scen i videon samt post credit-scenen är en ledtråd.
 

 

Hur ser framtiden ut för Grave Defiler?

– Utöver kommande fullängdare försöker vi boka in så många livespelningar som möjligt inför 2024. Vi förbereder också för ett större filmrelaterat projekt nästa höst.

 

 

https://gravedefiler.weebly.com/

 

 

 

 

 

 

 

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Bild: Andreas Rylander