Topb
Just in time for Christmas, The Bitter and Sick and Die Alones release the album >Troubling times<. Lars Ekenryd has listened and agreed in today's review.
The Bitter and Sick and Die Alones - "Troubling times"
(Forfallet Records) § § §
Publicerad
2023-12-01

 

Det lackar mot jul och första advent står för dörren. Konsumismens högtid framför alla förenad med stress och krystad julefrid nalkas med stormsteg.Mitt under den obligatoriska kvasi-idyll som förväntas råda med allehanda plastdekorationer och ”Last Christmas” i högtalarna kilar trion i The Bitter and Sick and Die Alones in sitt efterlängtade album ”Troubling times” i den krackelerade, pastorala Carl Larsson-målningen föreställande svensk jul.
 

The Bitter and Sick and Die Alones plockar på ett ödesmättat sätt upp den andra sidan av myntet, där dysterkvistarna och de tungsinta möter sina gelikar. Det är historier om vindpinade och i ordets rätta bemärkelse stukade individer som återskapas i bandets text och musik. Nedstämt är nämligen inte enbart ett rättmätigt adjektiv i beskrivningen av den sinnesstämning som genomsyrar de melankoliska textraderna, det gäller självklart även musiken. Det är genom en filmisk vistradition som otvunget för tankarna till en svensk motsvarighet till Mark Lanegan, Nick Cave & The Bad Seeds eller dream pop-bandet Cigarettes After Sex som göteborgarna målar sina scenerier.
 

Det är oavsett likheter med andra artister unikt,vackert och skört på ett tidlöst och allmänmänskligt sätt. Den melodiska röda tråd som löper genom materialet fångar ens uppmärksamhet och det sångaren Christoffer Johansson (även gitarr) ger uttryck för förstärker känslan av en resa genom mänskliga öden, göranden och låtanden under deras gudsförgätna tid på jorden. Harmonierna får det dock att svänga och Elin Engberg och Hannah Shermis (duon från det Göteborgsbaserade bandet Eldstorm) doo-wop-körande ger det hela en mjukare inramning som känns drömmande och behagligt smekande. Det som har karaktären av ett filmiskt berättande tar formen av en resa genom livet sett via fyra fristående kapitel.
 

Lyriken är som sagt en pastischmix där allmänmänskliga känslor och ageranden möts i en mörk psykologisk skildring som man något motvilligt kan identifiera sig med, vilket talar för att plattan kommer att nå en relativt stor publik. Till skillnad mot tidigare produktioner har syntar tagit över inslagen av stråkar, blås och slagverk. Denna typ av klangbotten ligger på ett paradoxalt sätt i linje med det dystopiska, retrofuturistiska anslag som The Bitter and Sick and Die Alones ger uttryck för. En motsägelse som är sprungen ur en föresatt föreställning om en analog, påver värld snarlik den dekadenta småborgerliga tillvaro vi känner allt för väl och som är kraftigt på väg utför.  Christoffer har illustrerat detta i skönt sammansatta texter och tonkonst med Oskar Karlsson (bas/synt) och Emanuel Svensson (trummor/synt).
 

”Troubling times” som når skivdiskarna den 8 december är inspelad, mixad och mastrad av Oskar Karlsson i Elementstudion i Göteborg. Ett gediget jobb där ljudbilden har fått en varm, intim färgskala samtidigt som den känns stor och extrovert på en och samma gång. Plattans innehåll har dessutom Christoffer Johansson bokstavligt talat bildsatt i en medföljande serietidning, vilket ger upplevelsen ett djup i flera kompletterande dimensioner.

 

 

https://forfalletrecords.bandcamp.com/album/troubling-times


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buy Me a Coffee at ko-fi.com

Bild: Jens Eliasson