De två bröderna i WuW släpper den 3 februari sitt tredje jullängdsalbum ”L’orchaostre”, som Lars Ekenryd har lyssnat på och tyckt till om.
WuW - "L’orchaostre"
(Pelagic Records) § § § §
Publicerad
2023-01-25

 

Den franska instrumentella art-, doom- och postmetalduon WuW har förklarat sitt namn som ljudet från en vind som drar fram en varm natt. Det eller, som man också kan förstå förkortningen, What You Want. Det sistnämnda vill jag påstå är en mindre poetisk men mer koncis beskrivning av bandets sound. De klassiskt skolade bröderna Benjamin och Guillaume Colin har med mättad atmosfär format sina tonsättningar i en krautinspirerad tradition med repetitiva strukturer och rytmfigurer omgärdade av ett spöklikt spänningsfält. Inspirationen härrör från den klassiska skolningen med lika delar klassisk musik, free jazz och drone – men också experimentell postmetal som sprinklats med ett visst mått episk sludge.

 

Duons tredje album, ”L’orchaostre”, är indelad i fem strofer, alla vid namn Orchaostre följt av nummer 1 till 5. Fösta spåret ”Orchaostre 1” öppnar med ett naket gitarrplock ackompanjerat av ljudet av en vind – möjligtvis ovan nämnda varma nattliga vind. Ett hårt distat gitarrackord bryter av det hela och får i och med det följe av stråkar och ett växande arrangemang. Detta är signifikant för brödernas tillvägagångssätt i sina låtbyggen, där en intensifiering i både orkestrering och anslag sker med målet att åstadkomma en symfoni med en himlakropps bredd och djup. Med detta bildas en ljudvägg med mycket atmosfär och storslagen stämning.

 

Fem spår under loppet av strax över fyrtio minuter ger en ungefärlig genomsnittlig speltid per låt på drygt åtta minuter. Det säger något om vilken ambitionsnivå Benjamin och Guillaume lagt sitt skapande på. Trots sin minimalistiska laguppställning framstår WuW när de är i sitt esse som en fullödig ensemble på minst fem sex medlemmar. Att strukturen, och även texturen, i materialet ter sig organisk och nästintill impulsstyrd ger den dessutom en naturligt elastisk karaktär. Det, i kombination med den cykliska tematiken i rytmfigurerna, gör varje enskilt spår intressanta och intagande nog i sig.

Det är dock helheten och den instrumentella dynamiska resa brödraduon bjuder in till med ”L’orchaostre” som är den största behållningen för lyssnaren. De tunga harmonierna och repetitiva rytmmönstren har en hypnotisk effekt och man dras omedvetet in i den värld som skapas genom de fem kompositionerna. Duon från Paris överträffar sig själva med ”L’orchaostre” men antyder att en fortsatt utveckling till perfektion är att vänta.

 

 

 

https://wuwmusic.bandcamp.com/

 

 

Se videon till låten "Orchaostre 2", hämtad från albumet "L'orchaostre".